Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   BASINDA BİZ

Kiraya Verilen Gayrimenkulun Satışında Taşınmaz Kazancı İstisnası Hk.

KDV YÖNÜNDEN KONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

Bilindiği üzere 3065 sy.Kanun’un 17-4/r bendinde kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimlerin vergiden istisna olduğu,

 

-İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz ve iştirak hisselerinin teslimlerinin istisna kapsamı dışında olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

Konya Vergi Dairesi Başkanlığının 12/05/2020 tarih ve 31435689-125 – 40274 sayılı özelgesinde söz konusu taşınmazın şirket faaliyetinde kullanılmaksızın kiraya verilmesinden dolayı KDV istisnasından yararlanılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

 

KONUNUN KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının 7061 sayılı Kanunun 89 uncu maddesiyle değişik (e) bendinde; kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların %75'lik kısmı ile aynı süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların %50'lik kısmının anılan bentte sayılan şartlar dahilinde kurumlar vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

 

Söz konusu özelgeye göre şirket satışa çıkardığı binayı doğrudan faaliyetinde kullanmaksızın bir süre kiraya vermek suretiyle faaliyet dışı gelir elde etmiştir. Buna göre, şirketin bu satıştan doğan karı ise istisnaya konu edilemeyecektir.

 

SONUÇ: Yukarıda bahse konu özelge ile birlikte, şirket aktifinde kayıtlı bir gayrimenkul belli bir süreliğine kiraya verildiğinde ve bu gayrimenkul daha sonra satışa çıkarıldığında ne KDV istisnasından ne de Kurumlar Vergisi istisnasından yararlanabilecektir.