Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   MAKALELER

Sözleşmede Belirtilmeyen KDV’nin Durumu Ne Olacak?

Değerli okurlar, bu ölçüdeki bir işte bizim ilk kez şahit olduğumuz ama daha önce bu konuda mahkemeye intikal etmiş birçok anlaşmazlığa sahne olan bir konuyu sizler ile paylaşmak istiyorum.

 

Artan maliyetler ve enflasyonist ortam sebebi ile işletmeler birçok harcamasını gözden geçirmeye başladı. Özellikle projeleri zamanında tamamlayabilme ve kaliteli üretim yapabilme adına işlerin bir kısmının alanında uzmanlaşmış alt yüklenicilere bırakıldığı inşaat sektöründe maliyet kontrol süreci epeyce detaylı geçmekte. Bu süreçte hedeflediği maliyet kalemlerine ulaşamayan müteahhitlerin bir kısmı uzun süredir çalıştığı alt yüklenicilerini de değiştirmeye başladı.

 

Böyle bir ortamda birbiri ile buluşan iki firma ve kişisel tanışıklığa dayalı yapılan bir sözleşme. İşin süresi kısa olduğu için tek hakedişte ödeme konusunda da mutabıklar, projede ara dönemlerde avans ödemesi yapılıyor. Ancak işin tamamlanmasına yakın alt yüklenici hakedişini yapıyor ve faturasını düzenleyip gönderiyor. İşveren faturayı sistemde görünce faturayı kabul etmiyor, sonrasında taraflar arasında ihtilaf çözülemediği için hukuki süreç başlıyor.

 

Problem Ne?

Bir cümle deyip geçmemek lazım. Sözleşmede, toplam bedele KDV dahil veya KDV hariç olduğunu belirten bir ifade veya madde yazılmamış. İşin ilginç kısmı iki tarafta KDV ile ilgili kısmın kendi lehlerinde sözleşme öncesinde konuşulduğunu söylüyor.

 

Sonuç Ne Olacak?

Sözleşmede yazılması gereken konu bir satırlık ifade. Sözleşme bedeline KDV dahildir veya KDV hariçtir. Taraflar bunu sözleşmede belirlemez ise ihtilaf halinde sözleşme bedeline KDV’nin dâhil olup olmadığını belirlemek için önce maliyeden görüş isteyip daha sonra konuyu mahkemeye taşıyabilirler. 

 

Maliyenin bu konuda son vermiş olduğu özelge 2020 yılına ait. Burada da daha önce vermiş olduğu özelgeler ile paralel görüş bildirmiş. KDV’nin dahil olduğuna dair bir ibare bulunmadığı için bedel üzerinden ayrıca KDV hesaplanması gerektiğini söylüyor. Ancak konu satıcı tarafından hesaplanacak KDV’nin satış bedeline dahil olarak mı yoksa hariç olarak mı belirleneceği olduğu için vergi düzenlemelerinin konusu değil.

 

Taraflar arasında borç alacak meselesi olduğu için ihtilafın borçlar hukuku kurallarına göre hukuk mahkemelerinde çözülmesi gerekiyor. Bu konuda hukuk mahkemelerinin verdiği kararları temyiz incelemesi yapan Yargıtayın görüşü ise kesin. Sözleşmede KDV bedelinin dahil veya hariç olduğu belirtilmemişse, KDV tutarı sözleşme bedeline dahildir ve ayrıca talep edilemez.

 

Mahkemenin bu görüş doğrultusunda karar vermesi halinde sözleşme bedeli KDV dahil olarak kabul edilip, iç yüzde yolu ile bedel içinden ayrılıp hesaplanacak. İşin mali boyutu ise azımsanmayacak ölçüde.

 

Mevcut olayda kim nasıl anlaştı bilinmez ama güvenin tebdire mani olmadığı aşikâr.Siz siz olun yapacağınız sözleşmede ki her satırı en ince ayrıntısına kadar okuyun ve konunun uzmanlarından da mutlaka destek alın.