Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   MAKALELER

İnşaat Sektörü Enflasyon Vergisi ve Bir Çözüm Önerisi

Değerli okurlar, enflasyonist dönemlerde işletmelerin varlıklarının muhasebe sisteminde gösterilen kayıtlı değerleri gerçek değerlerinden uzaklaşmaktadır. Bu durumda belirli şartların oluşması halinde enflasyon düzeltmesi yapılarak varlıkların muhasebe kayıtlarında gerçek değerleri ile gösterilmesi ve işletmelerin enflasyon vergisine karşı korunması amaçlanmaktadır.

 

Enflasyon Düzeltmesi Ve Gerekli Şartlar

 

Fiyat endeksindeki artışın içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100’den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10’dan fazla olması halinde işletmelerin enflasyon muhasebesi yapması zorunlu tutulmuştur. ÜFE’deki değişim oranının 2019 yılında %7,36, 2020 yılında %25,15, 2021 yılında ise %79,89 olması dolayısıyla 2001’de yaşanan ekonomik krizin ardından 2004’te devreye giren “enflasyon muhasebesi ”’nin şartları uzun süreden sonra 31.12.2021 tarihi ile yeniden oluşmuş oldu. Ancak 2022 yılı başında yayımlanan 7352 sayılı kanun ile zorunlu enflasyon muhasebesi uygulaması 31.12.2023 tarihine ertelenmişti. Bu süreçte işletmeler açısından enflasyon muhasebesinin uygulanmadığı dönemlerde yeniden değerleme müessesi kalıcı hale getirilerek işletmelerin taşınmazlarını ve sabit kıymetlerini yeniden değerleyerek güncel değerlere yaklaştırma imkânı sağlandı.

 

İnşaat Sektöründe Durum Farklı

 

Fakat yeniden değerleme müessesinden emtia niteliğindeki taşınmazları için faydalandırılmayan inşaat sektöründe durum biraz sıkıntılı. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni bir kampanya açıklandı. Açıklanan yeni evim kampanyası orta gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan ve vatandaşların barınma ihtiyacını uygun koşullarda ve uygun maliyetlerle karşılamasını hedefleyen bir kampanya. Ancak kampanyanın konut arzını sağlayacak hazır konut stoku bulunan firmaların bir kısmı çözüm yolu aramakta. Çünkü emtia niteliğindeki konut stokları için yeniden değerleme müessesinden faydalanamadılar. Tamamlanan konutların kayıtlı maliyet değerleri ile güncel değerleri arasında ciddi fark bulunmakta. Bu noktada işletmelerin önünde iki seçenek kalıyor. Ya mevcut konutlarını satmayıp enflasyon düzeltmesini bekleyip, satışlarını ancak 2024 takvim yılı içerisinde gerçekleştirecekler veya mali tablolarda gözüken maliyet girdileri ile hesaplarını yapıp ödeyecekleri vergiyi konut fiyatının içerisine enjekte edip konut fiyatlarını yukarı çekecekler.

 

Ne Yapılabilir?

 

31.12.2023 tarihinde işletmeler tarafından enflasyon muhasebesine tabi tutulan varlıkların düzeltilmiş değerleri ancak 1.1.2024 yılından itibaren vergisel anlamda olumlu yönde etki edeceği göz önüne alınarak, inşaat sektöründe faaliyet gösteren ve taşınmaz alım satımı ile uğraşan firmaların enflasyon vergisini haksız yere ödememesi için kampanya kapsamındaki satışlarını aktifleştirip, gelecek dönem gelirleri ile dikkate alınması veya bu satışlarına ilişkin oluşan vergi yükünün enflasyon muhasebesi sonrasına bırakılmasına imkân tanıyan farklı bir uygulama İdare tarafından çözüm olarak sunulabilir. Böylelikle enflasyon muhasebesi uygulaması sayesinde inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler taşınmazlarını muhasebe kayıtlarında kayıtlı değeri ile değil düzeltilmiş değerlere taşıyarak enflasyon vergisine karşı korunabileceklerdir.