Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   MAKALELER

Geçici Vergi Hesaplanırken Sık Yapılan Hatalar

 
Değerli okurlar, 2022 yılının son geçici vergi beyannamesini hazırlarken daha önceki geçici vergi dönemlerinde karşılaştığımız tereddüt edilen, atlanılabilen veya hata yapılan önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç noktayı sizler ile paylaşmak istiyoruz.
 
  • Geçmiş Yıl Zararları Geçici Vergi Beyannamesinden Mahsup Edilebilir Mi? Mahsup Edilebilecek Zarar Tutarı Nedir?
İşletmelerin sıkça yaşadığı bir tereddüt geçmiş yıl zararlarının geçici vergi beyannamelerinde mahsup edilip edilemeyeceği ilaveten eğer edilir ise ne kadarının geçici vergi beyannamelerinde mahsup edilebileceğidir. Şayet ilgili dönemde kazancın bulunması halinde kullanılmamış geçmiş yıl zararları kazancın bulunduğu dönemde mahsup edilebilir. Kurumlar vergisi beyannamesinde her yıl için ayrıca yazılan kullanılmamış geçmiş yıl zararları, geçici vergi beyannamesinde tek kalemde toplanarak beyannameye yazılır.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta geçmiş yıl zararlarını mahsup etmek isteyen mükelleflerin geçmiş yıl zararlarının bulunduğu döneme ilişkin matrah artırımında bulunup bulunmadıklarıdır. Mükelleflerin ilgili dönemlerde matrah artırımında bulunması ve geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılmamış olması halinde geçmiş yıl zararlarının %50’sini mahsup edemeyeceklerdir. Dolayısı ile geçmiş yıllarda 7326 sayılı kanun vb diğer yasalardaki matrah artırımı sebebi ile mahsup imkânı kalmayan tutarlara dikkat edilmesi önem arz etmektedir.
 
  • Mahsup Edilebilecek Zarar Türü Nedir?
 
Kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmesi gereken mahsup edilecek zararın türü ticari zarar değil mali zarardır. İşletmelerin bilançolarında olan zarar ticari zarar iken beyannamelerinde gözüken zarar mali zarardır. Mali zarar vergi mevzuatı ve yasal düzenlemeler doğrultusunda bulunan zarar olup gelecek yıllara devreden zarardır. Dolayısıyla cari yılda kazanç bulunması halinde mahsup edilebilecek zarar mali zarardır.
 
  • Binek Otomobillerde Amortisman Ayrılması
 
Binek otomobillere ilişkin amortisman hesaplanırken gider kısıtlaması ve amortisman sınırlaması yönünden atlanabilen bazı noktalara değinmekte fayda var.
 
  • 07/12/2019 tarihinden önce iktisap edilmiş binek otomobillerde ise amortismanın tamamı değişiklik öncesi hükümlere göre gider yazılabilecektir.
 
  • 07.12.2019 Tarihi Sonra Alınanlarda Amortisman Özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli 230.000 TL’yi, söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde, amortismana tabi tutarı 430.000 TL’yi aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gider olarak dikkate alınabilecektir.
 
  • Binek otomobillere ilişkin gider olarak dikkate alınabilecek amortismana esas bedelin tespitinde, binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınacaktır.
 
  • Binek otomobillerde amortisman uygulaması %70-%30 gider kısıtlamasına tabi olmayıp yukarıda yer verilen esasların dikkate alınması gerekir.
 
  • Yıllara Yaygın İnşaat Ve Onarım İşlerinde Geçici Vergi
 
Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleriyle uğraşanlar bu işlere yönelik geçici vergi ödemezler. İşin fiilen tamamlanma veya geçici kabul tutanağının idare tarafından onaylandığı tarih itibariyle söz konusu yıllara yaygın inşaat ve onarım işi tamamlanmış sayılıp kar veya zarar işin tamamlandığı döneme ait gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edilir.
 
  • Ödenmeyen Geçici Vergiler Bir Sonraki Geçici Vergi Döneminde Mahsup Edilebilir Mi?
 
Yıl içinde bir önceki dönemde ödenmemiş olan geçici verginin ödenme şartına bağlı olmaksızın bir sonraki dönem beyannamesinden mahsubu mümkündür. Ancak önceki dönemlerde hesaplanan geçici vergi tutarı; bir önceki dönemde hesaplanan geçici vergi tutarı değil, cari yılın geçici vergi beyannamesinde hesaplanan en yüksek tutar olmalıdır. Ödenmiş olma şartı ise yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinden mahsup yaparken aranmaktadır.
  • Geçici Vergiden Stopajların Mahsubu
 
Geçici vergi hesaplanırken bankalar tarafından yapılan stopaj kesintilerinin mahsubunun yapılması mümkündür. Ancak mahsup edilecek stopaj tutarının kümülatif değil son geçici vergi döneminde yapılan kesinti kadar olmasına dikkat edilmelidir.